Инсулт – остро нарушение на мозъчното кръвообращение, водещо до персистиращо фокално

...
Инсулт – остро нарушение на мозъчното кръвообращение, водещо до персистиращо фокално
Коментари Харесай

Ранна превенция на инсулт

Инсулт  – остро нарушаване на мозъчното кръвообращение, водещо до персистиращо фокално увреждане на мозъка.

Може да е исхемичен или хеморагичен. Най-често ударът се демонстрира посредством неочаквана уязвимост в крайниците, асиметрия на лицето, нарушено схващане, нарушена тирада и зрение, замаяност, атаксия.

Възможно е да се диагностицира инсулт въз основа на композиция от данни от клинични, лабораторни, томографски и съдови проучвания.

Лечението се състои в поддържане на виталните функционалности на организма, поправяне на сърдечни, дихателни и метаболитни нарушавания, битка с мозъчен оток, характерна патогенетична, невропротективна и симптоматична терапия, попречване на затруднения.

Инсулта е преди всичко като причина за неработоспособност и на трето място като причина за за смъртност. Според интернационалните специалисти, близо 80% от рисковите фактори за инсулт, могат да бъдат предотвартени.

Съдържание

Инсулт – обща информация

Инсултът е животозастрашаващо положение, което се случва, когато част от мозъка ви няма задоволително поток на кръв.

Интензивните инсулти съставляват 23.5% от общата смъртност на популацията и съвсем 40% от смъртността от болести на кръвоносната система.

До 80% от пациентите с инсулт имат персистиращи неврологични болести, причиняващи увреждания. Около една четвърт от тези случаи са дълбоки увреждания със загуба на самообслужване.

В тази връзка, навременното даване на съответна незабавна здравна помощ за инсулт и цялостна рехабилитация, са измежду най-важните задания на системата на опазването на здравето, клиничната неврология и неврохирургията.

Има два съществени типа инсулт: исхемичен и хеморагичен. Те имат фундаментално друг механизъм на развиване и се нуждаят от радикално разнообразни подходи за лекуването.

Исхемичният и хеморагичният инсулт надлежно съставляват 80% и 20% от общия набор от инсулти.

Исхемичният инсулт (мозъчен инфаркт) е породен от нарушена проходимост на мозъчната артерия, което води до продължителна исхемия и необратими промени в мозъчната тъкан в зоната на кръвоснабдяването на засегнатата артерия.

Хеморагичен инсулт се причинява от патологично (атравматично) скъсване на мозъчен съд с кръвоизлив в мозъчните тъкани.

Исхемичният инсулт е по-чест при хора на възраст над 55-60 години, а хеморагичен е присъщ за по-младата категория от популацията (обикновено 45-55 години).

Причини за инсулт

Най-значимите фактори за появяването на инсулт са артериалната хипертония, коронарните болести и атеросклерозата.

За развиването и на двата типа мозъчен инсулт способства и недохранване, дислипидемия, никотинова взаимозависимост, алкохолизъм, изострен стрес, адинамия, орални контрацептиви.

В същото време, недохранването, дислипидемията, артериалната хипертония и адинамията се среща както при дамите по този начин и при мъжете.

Рисков фактор, който се демонстрира най-вече при дами, е затлъстяването, а при мъжете – алкохолизма.

Повишен риск от инсулт при лица, чиито родственици са претърпели съдова злополука в предишното.

Исхемичният инсулт се развива заради нарушаване на прекосяването на кръв през един от кръвоносните съдове, захранващи мозъка.

Говорим освен за вътречерепните, само че и за екстракраниалните съдове. Например, оклузия на каротидните артерии причинява към 30% от случаите на исхемичен инсулт.

Съдов конвулсия или тромбоемболизъм може да бъде причина за внезапно утежняване на мозъчното кръвоснабдяване.

Образуване на тромбоембола при сърдечно заболяване: след инфаркт на миокарда, при предсърдно мъждене, сърдечно-съдови болести (например при ревматизъм).

Кръвните съсиреци, формирани в кухината на сърцето с кръвния поток, се движат в мозъчните съдове, причинявайки им задръстване.

Емболия може да бъде част от атеросклеротична плака, която се отделя от съдовата стена, която, когато влезе в по-малък мозъчен съд, води до цялостна оклузия.

Появата на хеморагичен инсулт се свързва основно с дифузно или изолирано мозъчно-съдово заболяване, заради което съдовата стена губи своята разтегливост и става по-тънка.

Такива съдови болести са:

мозъчно-съдова атеросклероза, систематичен васкулит и колагеноза ( грануломатоза на Вегенер, SLE, полиартериит нодоза, хеморагичен васкулит ), амилоидоза на съдовете, ангиит с кокаинова взаимозависимост и други типове пристрастяване.

Кръвоизлив може да се дължи на анормално развиване с съществуването на артериовенозна малформация на мозъка. Промените в региона на съдовата стена с загуба на разтегливост постоянно водят до образуването на аневризма – издаденост на артериалната стена.

В региона на аневризма стената на съда е доста тънка и елементарно се счупва. Счупването способства за повишение на кръвното налягане.

В редки случаи хеморагичен инсулт се свързва с нарушена коагулация на кръвта при хематологични болести ( хемофилия, тромбоцитопения ) или несъответстваща терапия с антикоагуланти и фибринолитици.

Кого визира?

Всеки може да получи инсулт, от деца до възрастни, само че има хора, които са изложени на по-голям риск от други. Инсултите са по-чести по-късно в живота (около две трети от инсултите се случват при хора над 65-годишна възраст).

Има и избрани медицински положения, които покачват риска от инсулт, в това число високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол (хиперлипидемия), диабет вид 2 и хора, които имат анамнеза за инсулт, инфаркт или погрешен сърдечен темп като предсърдно мъждене.

Колко постоянно е инсултът?

Инсултите са доста чести. В международен мащаб инсултите са на второ място измежду главните аргументи за гибел. Инсултите също са водеща причина за неработоспособност в международен мащаб.

Какви са типовете инсулт?

Има два съществени метода, по които може да се случи инсулт: исхемия и кръвоизлив.

Исхемичен инсулт

Исхемия (произнася се „ iss-key-me-uh “) е, когато клетките не получават задоволително кръвен поток, с цел да ги доставят с О2. Това нормално се случва, тъй като нещо блокира кръвоносните съдове в мозъка ви, прекъсвайки притока на кръв. Исхемичните инсулти са най-често срещаните и съставляват към 80% от всички инсулти.

Исхемичните инсулти нормално пораждат по един от следните способи:

  • Образуване на съсирек в мозъка ( тромбоза ).
  • Фрагмент от съсирек, който се е образувал другаде в тялото ви, който се освобождава и минава през кръвоносните ви съдове, до момента в който не заседне в мозъка ви (емболия).
  • Запушване на дребни съдове (лакунарен инсулт), което може да се случи, когато имате дълготрайно, нелекувано високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол (хиперлипидемия) или висока кръвна захар (диабет вид 2).
  • Неизвестни аргументи (това са криптогенни инсулти; думата „ криптогенен “ значи „ прикрит генезис “).

Хеморагичен инсулт

Хеморагичните удари предизвикват кървене в или към мозъка ви. Това се случва по един от двата метода:

  • Кървене в мозъка (интрацеребрално) . Това се случва, когато кръвоносен съд в мозъка ви се раздра или се отвори, причинявайки кървене, което оказва напън върху околната мозъчна тъкан.
  • Кървене в субарахноидалното пространство (пространството сред мозъка и външната му обвивка) . Арахноидната мембрана, тъничък пласт тъкан с шарка, сходна на паяжина, обкръжава мозъка ви. Пространството сред него и вашия мозък е субарахноидалното пространство („ под ” значи „ под ”). Увреждането на кръвоносните съдове, които минават през арахноидната мембрана, може да причини субарахноидален кръвоизлив, който кърви в субарахноидалното пространство, оказвайки напън върху мозъчната тъкан изпод.

Какви са признаците на инсулт?

Различните области на мозъка ви управляват разнообразни качества, тъй че признаците на инсулт зависят от засегнатата област. Пример за това е инсулт, който визира региона на Broca, част от мозъка ви, която управлява по какъв начин употребявате мускулите на лицето и устата си, с цел да говорите. Ето за какво някои хора заливат думите си или имат проблеми с говора, когато получат инсулт.

Симптомите на инсулт могат да включват едно или повече от следните:

  • Едностранна уязвимост или парализа.
  • Афазия (затруднения или загуба на способността за говорене).
  • Неясно или накриво говорене (дизартрия).
  • Загуба на мускулен надзор от едната страна на лицето ви.
  • Внезапна загуба — частична или цялостна — на едно или повече сетива ( зрение, слух, обоняние, вкус и осезание).
  • Замъглено или двойно виждане (диплопия).
  • Загуба на съгласуваност или мудност (атаксия).
  • Замаяност или световъртеж.
  • Гадене и повръщане.
  • Скованост на врата.
  • Емоционална неустойчивост и промени в личността.
  • Объркване или възбуденост.
  • Припадъци.
  • Загуба наизуст (амнезия).
  • Главоболие (обикновено ненадейно и силно).

Преходна исхемична офанзива (TIA)

Преходната исхемична офанзива (TIA) – от време на време наричана „ мини-инсулт “ – е като инсулт, само че резултатите са краткотрайни. Това постоянно са предупредителни знаци, че човек има доста висок риск да получи същински инсулт в близко бъдеще. Поради това човек, който има TIA, се нуждае от незабавна здравна помощ допустимо най-скоро.

Превенция на инсулт

Първичната профилактика на инсулт е здравословна диета с минимално количество скотски мазнини и сол, мобилен метод на живот, уравновесен и спокоен темперамент, отбягване на остри стресови обстановки и липса на неприятни привички.

Превенцията на първоначални и рецидивиращи инсулти се предизвиква посредством дейно лекуване на сърдечно-съдова патология (корекция на кръвното налягане, лекуване на исхемична болест на сърцето и др.), дислипидемия и понижаване на наднорменото тегло.

В някои случаи предварителната защита на мозъчния инсулт е хирургична – каротидна ендартеректомия, реорганизация на гръбначната артерия, формиране на екстра-интракраниална анастомоза, хирургично лекуване на АВМ.

Безмислените развлечения, напрежението и това всеки ден да потъваш в работа и неспокойно да търсиш някакъв утопичен обществен триумф не ни оказва помощ, а в противен случай това ни вреди.

От друга страна с диета, с физически извършения и най към този момент с вътрешен покий и медитация, можем да отстраняваме доста от рисковите фактори за инсулт.

-При инсулт би трябвало да се реагира неотложно, стремително.
-80% от аргументите за инсулт са под наш надзор.
-Цигарите усилват риска от инсулт до 5 пъти.

През 2016 година международната здравна организация осъществя план за предварителна защита за първичните сърдечносъдови и мозъчносъдови болести.

Всичко това е проведено по региони, континенти и рискови групи. Когато нямаме високо кръвно налягане, нямаме наднормено тегло, не пушим, не пием алкохол, рискът за демонстрация на инсулт е под 10%.

Но когато са на разположение всички тези фактори към този момент се води високорискова група с повече от 30% за поява на инсулт в идващите 10 години.

Нововъведенията в ехокардиографията и развиването на триизмерната и четириизмерната сърдечносъдова образна диагностика, разрешава предварителна защита на инсулта.

Особено при такива пациенти, които имат нарушавания на съречносъдовия темп.

И макар откритията и напредъка в медицината, постоянно има пациенти които изненадват лекарите.

Такава е историята на Сас Фриийман

В едно телевизионно предаване тя споделя:

„ Първоначално бях доста дейна и здрава, обичах спорта, практикувах йога и пилатес, плувах, карах ски, яздих коне, въобще фамилията ми живееше и живее здравословно. Храних се вярно, не пиех, не пушех, бях слаба и въобще от на никое място не изглеждах като претендент за инсулт. И когато това се случи бях извънредно шокирана. Ограниченията след инсулт изглеждаха необратими. Инсулта ме връхлетя ненадейно, като ураган. На 45 години получих доста мощна болежка в главата, само че и през разум не ми мина за съдов случай. Помислих си, че е просто мигрена и по тази причина се забавихме с диагнозата. И поради това забавяне пропуснах тези толкоз значими 4 часа първоначално. „

Според лекарите най-вероятната причина за инсулт при нея е недиагностицирано ритамно нарушаване на сърцето. А предсърдното мъждене усилва 5 пъти риска от исхемичен инсулт.

След претърпяното, актрисата, модел и дубльор Сас Фриийман, написа книга – „ Как да не бъдеш вън от играта даже след два инсулта “.

Какво предизвиква инсулт?

Исхемичните инсулти и хеморагичните инсулти могат да зародят по доста аргументи. Исхемичните инсулти нормално се случват заради кръвни съсиреци. Това може да се случи по разнообразни аргументи, като да вземем за пример:

  • атеросклероза.
  • Нарушения на кръвосъсирването.
  • Предсърдно мъждене (особено когато се дължи на сънна апнея).
  • Сърдечни недостатъци ( недостатък на предсърдната преграда или недостатък на камерната преграда).
  • Микроваскуларна исхемична болест (която може да блокира по-малки кръвоносни съдове в мозъка ви).

Хеморагични инсулти могат да зародят и по няколко аргументи, в това число:

  • Високо кръвно налягане, изключително когато го имате дълго време, когато е доста високо или и двете.
  • Мозъчните аневризми понякога могат да доведат до хеморагични инсулти.
  • Мозъчни тумори (включително рак).
  • Заболявания, които отслабват или предизвикват необикновени промени в кръвоносните съдове в мозъка ви, като болестта моямоя.

Как да разберем дали сме в естествен сърдечен темп или предсърдно мъждене?

Предсърдното мъждене е нарушаване на естествения синусов темп. Тогава когато има вариране на стойностите на ритъма, когато е много нерегулярен в всекидневието и последните няколко дни, тогава е по добре да посетим доктор.

Виж Още:

Обикновено всички ние свързваме инсулта със старостта, обаче през днешния ден той покосява от ден на ден хора на междинна възраст. Днес всеки 5-и инсулт е регистриран при хора на възраст под 55 години. Ето за какво ние би трябвало да приказваме доста по тази тематика.

Как се диагностицират инсултите?

Лекарят може да диагностицира инсулт, като употребява композиция от неврологичен обзор, образна диагностика и други проби. По време на неврологичен обзор доставчикът ще ви накара да извършите избрани задания или да отговорите на въпроси. Докато изпълнявате тези задания или отговаряте на тези въпроси, доставчикът ще търси издайнически знаци, които демонстрират проблем с това по какъв начин работи част от мозъка ви.

Как се лекуват инсултите?

Лечението на инсулт зависи от доста разнообразни фактори. Най-важният фактор при установяване на лекуването е какъв тип инсулт има човек.

  • Исхемичен : При исхемични инсулти главният приоритет е възобновяване на кръвообращението в засегнатите области на мозъка. Ако това се случи задоволително бързо, от време на време е допустимо да се предотврати трайно увреждане или най-малко да се ограничи тежестта на удара. Възстановяването на кръвообращението нормално включва избран вид медикаменти, наречени тромболитици, само че може да включва и процедура на катетеризация.
  • Хеморагичен : При хеморагични инсулти лекуването зависи от местоположението и тежестта на кървенето. Намаляването на кръвното налягане постоянно е главен приоритет, защото това ще понижи количеството на кървенето и ще го защищити от утежняване. Друга опция за лекуване е да се усъвършенства съсирването, тъй че кървенето да спре. Понякога е нужна интервенция за облекчение на натиска върху мозъка от насъбраната кръв.

Какви медикаменти или лекувания се употребяват?

Използваните медикаменти и лекувания варират според от типа на инсулта и какъв брой скоро човек получава лекуване след инсулта. Има и дълготрайни лекувания за инсулт. Те се случват в дните и месеците откакто незабавното лекуване се оправи с непосредствената опасност от инсулт.

Като цяло вашият доктор е най-хубавият човек, който може да ви каже какъв тип лечение(я) предлага. Те могат да приспособяват информацията, която дават към вашия съответен случай, в това число вашата здравна история, персонални условия и други

Някои образци за лекуване на инсулт са следните:

Исхемичен инсулт Хеморагичен инсулт
Тромболитични медикаменти (в рамките на три до четири часа и половина). Управление на кръвното налягане.
Тромбектомия (в рамките на 24 часа, в случай че няма доста увреждане на мозъка). Отмяна на всяко лекарство, което може да усили кървенето.
Управление на кръвното налягане. Използване на медикаменти или интервенция за понижаване на налягането в черепа.

Таб. 1 (инсулт лечение)

Тромболитични медикаменти

Тромболитичните лекарства (името им е композиция от гръцките думи „ тромб “, което значи „ съсирек “, и „ лизис “, което значи „ разхлабване/разтваряне “) са алтернатива в границите на първите три часа след началото на признаците на инсулт. Тези медикаменти разтварят съществуващите съсиреци. Но те са единствено алтернатива в границите на тази времева рамка от три до четири часа и половина, тъй като по-късно усилват риска от рискови затруднения при кървене.

Механична тромбектомия

В някои случаи, изключително когато тромболитичните медикаменти не са алтернатива, процедурата за катетеризация, известна като механична тромбектомия, е алтернатива. Процедурите за тромбектомия също са чувствителни към времето и най-хубавият интервал за тези процедури е в границите на 24 часа след началото на признаците. Тази процедура включва проникване на катетър (подобно на тръба) устройство в огромен кръвоносен съд и насочването му към съсирека в мозъка ви. Веднъж там, катетърът има инструмент на върха, който може да в профил съсирека.

Управление на кръвното налягане

Тъй като високото кръвно налягане нормално е повода за появяването на хеморагични инсулти, понижаването на кръвното налягане е основна част от лекуването им. Понижаването на кръвното налягане лимитира кървенето и улеснява съсирването, с цел да запечата повредения кръвоносен съд.

Подпомагане на съсирването

Съсирващата дарба на вашето тяло разчита на развой, наименуван хемостаза, за прекъсване на кървенето и възобновяване на пострадвания. Подпомагането на хемостазата включва вливане на медикаменти или кръвни фактори, които улесняват съсирването. Примерите включват терапия с витамин К, инфузии на протромбин или фактор на кръвосъсирването и др. Това лекуване е най-често срещано при хеморагични инсулти и може да помогне за управление на кървенето (особено за хора, които одобряват медикаменти за разреждане на кръвта).

хирургия

В някои случаи е нужна интервенция за облекчение на натиска върху мозъка ви. Това е изключително правилно при субарахноидалните кръвоизливи, които са по-лесни за постигане, тъй като са на външната повърхнина на мозъка ви.

Поддържащо лекуване и други способи

Има няколко други метода за лекуване на инсулт. Някои от тези лекувания поддържат непосредствено, до момента в който други оказват помощ за отбягване на затруднения. Вашият снабдител на здравни услуги може да ви каже повече за тези други лекувания и кои предлагат и за какво.

Рехабилитация след инсулт

Един от най-важните способи за лекуване на инсулт е да се помогне на човек да се възвърне или да се приспособява към измененията в мозъка си. Това е изключително правилно, когато става въпрос за подкрепяне на възобновяване на качествата, които са имали преди инсулта. Рехабилитацията след инсулт е съществена част от възобновяване за множеството хора, претърпели инсулт. Тази рехабилитация може да одобри доста форми, в това число:

  • Логопедична терапия : Това може да ви помогне да си възвърнете езиковите и говорните качества и да подобрите способността си да контролирате мускулите, които ви оказват помощ да дишате, ядете, пиете и преглъщате.
  • Физикална терапия : Това може да ви помогне да подобрите или възвърнете способността си да употребявате ръцете, ръцете, стъпалата и краката си. Това също може да помогне при проблеми с салдото, мускулна уязвимост и други
  • Трудова терапия : Това може да ви помогне да преквалифицирате мозъка си, с цел да можете да се занимавате с ежедневните си действия. Тази терапия е изключително потребна за възстановяване на прецизните придвижвания на ръцете и мускулния надзор.
  • Когнитивна терапия : Това може да бъде потребно, в случай че имате проблеми с паметта. Може също да помогне, в случай че имате усложнения с действия, които изискват фокус или централизация, които бихте могли да вършиме преди.

Възможни са и други лечения според от вашия случай и условия. Вашият снабдител на здравни услуги е най-хубавият човек, който може да ви каже какъв тип лекуване може да ви бъде от изгода.

Как мога да понижа риска от инсулт или да го предотвратя изцяло?

Има доста неща, които можете да извършите, с цел да намалите риска от инсулт. Въпреки че това не значи, че можете да предотвратите инсулт, то може да понижи риска. Действията, които можете да предприемете, включват:

  • Подобрете метода си на живот . Храненето на здравословна диета и прибавянето на извършения към всекидневието ви може да усъвършенства вашето здраве. Трябва също да се уверите, че спите задоволително (препоръчителното количество е седем до осем часа).
  • Избягвайте рискови избори на метод на живот или направете промени в държанието си . Тютюнопушенето и използването на тютюн, в това число вейпинг, използването на опиати за забавление или злоупотребата с медикаменти, отпускани с рецепта, и злоупотребата с алкохол могат да усилят риска от приемане на инсулт. Важно е да ги спрете или в никакъв случай да не ги стартирате. Ако се борите с някое от тях, диалогът с вашия снабдител на здравни услуги е значим. Вашият снабдител може да ви предложи насоки и запаси, които могат да ви оказват помощ да измененията метода си на живот, с цел да избегнете тези държания.
  • Управлявайте здравословните си положения и рискови фактори . Има няколко положения, като затлъстяване, необикновен сърдечен темп, сънна апнея, високо кръвно налягане, диабет вид 2 или висок холестерол, които могат да усилят риска от исхемичен инсулт. Ако имате едно или повече от тези положения, доста е значимо да извършите каквото можете, с цел да ги управлявате, изключително като приемате медикаменти – като разредители на кръвта – както е предписано от вашия снабдител. Правейки това по-рано в живота, можете да избегнете съществени проблеми, свързани с инсулт, по-късно в живота.
  • Посетете своя снабдител на първична здравна помощ за обзор или посещаване в опазването на здравето всяка година . Годишните визити на уелнес могат да открият здравословни проблеми – изключително такива, които способстват за приемане на инсулт – доста преди да почувствате някакви признаци.

Помогнете си сами

Всички би трябвало да осъзнаем, че съответната профилактична грижа по отношение на нашето здраве и жизнеспособност е най значимото нещо на света.

Трябва всички да осъзнаем, че през каквото и де тестване ни завлече живота, колкото и зле да ви наподобява дадена обстановка все още, постоянно вярвайте на силата вътре във Вас.

Вярвайте, че по-добрите неща са вероятни. Толкова доста хора търсят силата вън от тях, без да осъзнават, че най-голямата мощ е вътре в тях.

И с нея, могат да трансформират всяка обстановка и да живеят добре даже след два инсулта.

Заключение

Инсултът е мозъчната версия на инфаркт, което го прави сериозна, животозастрашаваща незабавна здравна помощ. Инсултите също са чувствителни към времето и забавянето на грижите може да докара до трайно увреждане на мозъка и гибел. Инсултите могат да бъдат плашещи за тези, които ги претърпяват, или за хората наоколо.

Но опциите за лекуване на инсулт се уголемяват всеки ден с помощта на напредъка в нашето схващане за мозъка, софтуерния скок в изображенията и новите медикаменти.

Ако забележите признаците на инсулт в себе си или в някой, с който сте, незабавната здравна помощ е от решаващо значение. Колкото по-бързо човек с инсулт получи здравна помощ, толкоз по-вероятно е резултатите от инсулта да бъдат лимитирани или даже обратими.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР